Repasované autodíly přímo od zdroje
search
Chcete poradit?
basket 0

0 Kč

V košíku nemáte žádné zboží

VW Crafter a MAN TGE: Turba, čerpadla a vstřiky - klíčové součásti a potenciální problémy

calendar29.09.2023

timer7 min

userTomáš

VW Crafter a MAN TGE jsou dva vysoce oblíbené modely užitkových vozidel vyráběných koncernem Volkswagen. Tyto vozy jsou často využívány pro různé pracovní účely, a proto je důležité mít povědomí o jejich výhodách, specifikacích i potenciálních poruchách, které se mohou vyskytnout.

Výroba a výhody vozidel VW Crafter a MAN TGE

Jak VW Crafter, tak Man TGE jsou navrženy a vyráběny v koncernu Volkswagen. Při výrobě těchto vozidel je kladen důraz na kvalitu, spolehlivost a bezpečnost. Vozidla jsou pečlivě testována a kontrolována, aby splňovala nejvyšší standardy a očekávání zákazníků.

Mezi nejčastější výhody použití vozidel VW Crafter a MAN TGE patří:

Různé varianty a adaptabilita: Obě vozidla nabízejí mnoho různých variant, jako jsou dodávky, části dodávek, minibusy a další. Tím umožňují přizpůsobení vozidla specifickým potřebám uživatele a různým oborům průmyslu.
Prostor a nosnost: VW Crafter a MAN TGE jsou navrženy s důrazem na využití prostoru a zajištění dostatečné nosnosti. Mají velký nákladový prostor, který umožňuje přepravu veškerého potřebného vybavení a zboží.
Spolehlivý motor: Motory vozidel poskytují dostatečný výkon při současně nízké spotřebě paliva.
Kvalitní interiér: Interiér vozidel nabízí komfortní prostředí pro řidiče i ostatní osoby ve vozidle. Ergonomický design řídicího panelu a pohodlná sedadla přispívají ke zlepšení pracovního prostředí a pohodlí během dlouhých jízd.
Moderní bezpečnostní funkce: VW Crafter a MAN TGE jsou vybaveny moderními bezpečnostními funkcemi a asistenčními systémy. To zahrnuje například systém proti vybočení z trasy, adaptivní tempomat, asistent parkování a mnoho dalších funkcí, které poskytují vyšší úroveň bezpečnosti a snižují riziko nehod.

Výkon a spotřeba VW Crafter a MAN TGE

VW Crafter a MAN TGE jsou k dispozici s širokou škálou motorů, které nabízí různé výkony. Od základních verzí až po vysoce výkonné varianty. Nejběžnější dieselové motory mají výkon od přibližně 102 koní (75 kW) až po 177 koní (130 kW). Existují však také silnější motory, které mohou nabízet výkon až kolem 198 koní (146 kW).

V závislosti na zvoleném motoru a dalších proměnných, jako je zatížení vozidla, styl a podmínky jízdy se liší spotřeba paliva. Obecně platí, že dieselové motory oběma modelům umožňují dosáhnout relativně nízké spotřeby paliva.

V případě menších dieselových motorů se spotřeba pohybuje v rozmezí přibližně 6-8 litrů na 100 kilometrů. U výkonnějších motorů se spotřeba může pohybovat v rozmezí 7-10 litrů na 100 kilometrů. Je však nezbytné zmínit, že tyto údaje jsou pouze orientační a skutečná spotřeba se může lišit v závislosti na konkrétních podmínkách jízdy.

Výrobci se také snaží snižovat spotřebu paliva tím, že implementují různé technologie a systémy, jako je systém start-stop, rekuperace energie při brzdění a aerodynamická optimalizace, aby dosáhli co nejlepší efektivity paliva.

Nejčastější problémy a poruchy VW Crafter a MAN TGE 

Pečlivá příprava a důkladná kontrola vozidla předchází případným problémům a zajišťuje dlouhodobou spolehlivost a spokojenost zákazníka. Nejčastější poruchy u vozidel VW Crafter a MAN TGE sahají do různých oblastí, které by měly být při údržbě a servisu pečlivě kontrolovány.


Turbo problémy: Turba jsou zásadním prvkem pro efektivní výkon motoru,  ale může se stát, že u nich dochází k úniku oleje, poškození rotorů nebo selhání regulace turbodmychadla. To může mít za následek ztrátu výkonu nebo zvýšenou spotřebu oleje. Příčinou poruch u VW Crafter a MAN TGE může být:

  1. Opotřebení: Turbo se skládá z otáčející se turbíny a vstřikovacího kompresoru, který dodává další vzduch do motoru. Pravidelná údržba a včasná výměna oleje a filtrů jsou důležité pro prevenci opotřebení turbodmychadla.

  2. Přetlakování: Příliš vysoký tlak způsobený například nesprávnou regulací ventilu bypassu může způsobit nadměrné namáhání turbodmychadla a vést k jeho poruše.
  3. Poškození lopatek: Při vzniku nečistot nebo prachových částic v sacím vzduchu se může na lopatkách turbodmychadla usadit prach, který způsobuje poškození lopatek a omezuje efektivitu motoru.


VW Crafter Box 2.0 TDI Turbo GARRETT 003002004574R 


MAN TGE Box 2.0 TDI Turbo GARRETT 003002004427R


Poruchy čerpadla paliva: Ve VW Crafter a MAN TGE mohou vzniknout problémy s čerpadlem paliva, které napájí motor. Je možné, že čerpadlo může přestat správně fungovat nebo se může objevit únik paliva, což může způsobit potíže se startováním nebo chodem motoru. Vysokotlaká čerpadla jsou důležitou součástí systému palivového a chladicího systému vozidla. Některé z nejčastějších poruch čerpadel zahrnují:

  1. Poruchy elektronických čerpadel: Moderní vozy často používají elektronicky řízená čerpadla, která jsou náchylná k poruchám elektronických komponent. Porucha čerpadla může způsobit nedostatečný tok paliva nebo chladicí kapaliny.
  2. Únik paliva: Poruchy těsnosti mohou způsobit únik paliva z palivového čerpacího systému. To může způsobit problémy s ustáleným chodem motoru nebo potíže při startování.


VW Crafter 30-50 VAN 2.5 TDI Vysokotlaké čerpadlo BOSCH 0986437348 


MAN TGE Bus 6.180 Vysokotlaké čerpadlo DELPHI 28472762 


Problémy se vstřiky: Vstřikovací jednotky paliva jsou odpovědné za správné dávkování paliva do motor - jsou tak klíčovou součástí motoru. Samozřejmě i ty mohou vykazovat různé poruchy. Například mohou docházet k únikům paliva, nadměrnému opotřebení vstřikovacích trysek a nesprávnému rozprašování paliva. Projevem tak může být nesprávný chod motoru, ztráta výkonu nebo zvýšená spotřeba paliva. Pokud dojde k jejich poruše, může to mít negativní dopad na výkon vozidla a spotřebu paliva. Mezi nejčastější poruchy u VW Crafter a MAN TGE patří:

  1. Zanesení vstřiků: Nečistoty obsažené v palivu mohou zablokovat otvory vstřiků, což způsobuje neefektivní dávkování paliva. Pravidelná údržba a používání kvalitního paliva mohou snížit riziko tohoto problému.
  2. Poruchy elektromagnetického ventilu: Vstřiky jsou vybaveny elektromagnetickým ventilem, který ovládá otvírání a zavírání trysky. Porucha tohoto ventilu může vést k nedostatečnému nebo příliš velkému množství paliva dodávanému motoru.


VW Crafter Minibus Vstřik BOSCH 002003001400R


MAN TGE Chassis Vstřik DELPHI 002003001399R


Elektronické problémy: Moderní užitková vozidla jsou vybavena složitými elektronickými systémy, které mohou mít různé poruchy. Může se jednat o problémy s řídicí jednotkou motoru, senzory, elektrickými spoji nebo jinými komponenty, které mohou ovlivnit celkový výkon vozu.


Je důležité si uvědomit, že uvedené problémy mohou nastat u jakéhokoliv vozidla, ať už je to VW Crafter, MAN TGE nebo jiný typ vozidla. Je zásadní pravidelně provádět údržbu a servis vozidla, aby se minimalizovala pravděpodobnost vzniku takových poruch. Důkladné a pravidelné kontrolní prohlídky, správná údržba a použití kvalitních náhradních dílů mohou přispět k dlouhodobé spolehlivosti těchto vozidel. 


Celkově lze říci, že vozidla VW Crafter a MAN TGE nabízejí spolehlivost, výkon, přizpůsobitelnost a moderní bezpečnostní funkce, které je činí ideální volbou pro různé obory průmyslu a profesionální využití.